
IREC i Electra Caldense posen en marxa una planta pilot de xarxa elèctrica intel·ligent
Investigadors d’aquest institut, en col·laboració amb el personal tècnic de l’empresa ELECTRA COMERCIAL han desenvolupat eines de gestió que apliquen noves tecnologies de sensorització i que permetran a la companyia disposar d’una xarxa elèctrica controlable i mesurable.
L’objectiu és augmentar l’eficiència de la xarxa elèctrica, millorar la qualitat del servei, detectar fallades ràpidament i oferir una resposta immediata.
Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte NAenCAT, que pretén dotar de sistemes innovadors de sensorització, telecomandament i automatització distribuïda tota la xarxa elèctrica de Catalunya per fer-la més intel·ligent.
Barcelona, 3 de març del 2021.- Un consorci català que inclou l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), COMERCIAL VALLESANA DE SUMINISTROS (ELECTRA COMERCIAL) i la companyia Electra Caldense ha desenvolupat una planta pilot per validar i demostrar una xarxa elèctrica intel·ligent. Investigadors de l’IREC han desenvolupat eines de gestió que integren noves tecnologies de sensorització a la xarxa de distribució de Caldes de Montbui (Barcelona), que permetran a la companyia disposar d’una xarxa elèctrica controlable i mesurable.
La planta pilot disposa d’eines de decisió automàtiques que permeten actuar-hi de manera intel·ligent. A més, possibilita augmentar l’eficiència de la xarxa, millorar la qualitat del servei, detectar fallades i problemes i oferir una resposta ràpida. Gràcies a un coneixement més gran de l’estat de la xarxa, fins i tot se’n pot reduir l’impacte i assegurar la continuïtat i qualitat del servei.
Coincidint amb el Dia Mundial de l’Enginyeria per al Desenvolupament Sostenible, el responsable del grup Power Systems de l’IREC, José Luis Domínguez-García, ha destacat que “una xarxa intel·ligent presenta avantatges nombrosos i transversals a la societat, atès que impacten en l’operador de la xarxa i el ciutadà”, perquè “aporta un volum d’informació i de dades molt més important per a la presa de decisions, permet millorar el procés i l’operació de la xarxa i, a més, ofereix transparència i coneixement a l’usuari de què passa, aportant-li control”.
La creació de la xarxa intel·ligent a la planta d’Electra Caldense s’emmarca en el projecte NAenCAT, que pretén ser un referent de les noves Smart Grid i que vol dotar la xarxa elèctrica de Catalunya de sistemes innovadors de sensorització, telecomandament i automatització distribuïda.
El projecte ha sumat esforços d’empreses i entitats pioneres del sector, com ara l’IREC, COMERCILA VALLESANA DE SUMINISTROS, Electra Caldense, iGrid, ZIV i Ormazabal, per poder desenvolupar i provar aquestes tecnologies, que s’han instal·lat i validat a la xarxa amb la finalitat d’estudiar-ne l’impacte i benefici respecte dels sistemes actuals i poder-ne planificar així la instal·lació massiva a mitjà termini. L’objectiu final és convertir la xarxa elèctrica de Catalunya en una xarxa encara més intel·ligent.
Per a Electra Caldense, aquest projecte suposa una “aposta per dotar la xarxa elèctrica de la companyia de noves capacitats que li permetin adaptar-se als requeriments dels nous temps” i “avançar cap a una xarxa de distribució del segle XXI”.
El responsable del Departament de Gestió de l’Energia d’Electra Caldense, Joan Vall-llovera, ha celebrat la feina conjunta “amb un consorci d’alt nivell tecnològic com el NAenCAT, perquè els socis han entès les nostres necessitats i s’han adaptat per obtenir el millor benefici del projecte”, ha afegit.
El projecte l’ha cofinançat la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins el Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i el suport d’Acció.
