Coneixes tots els avantatges dels comptadors intel·ligents?

Aquest 2018 acaba el termini per substituir tots els comptadors de la llum per comptadors intel·ligents o de telegestió, que ofereixen nombrosos avantatges

A finals de 2018, totes les llars hauran de disposar d’un comptador intel·ligent o comptador de telegestió. A més a més de no haver d’enviar mai més la lectura del teu comptador a la companya elèctrica, aquests aparells tenen altres avantatges que t’expliquem a continuació.

Fa anys que sentim parlar dels comptadors intel·ligents, comptadors de telegestió, comptadors digitals, comptadors de telemesura, comptadors de medició a distància… Tot i que reben diferents noms, en realitat es tracta del mateix. Són uns aparells que substitueixen els comptadors de la llum de tota la vida, que tenien un funcionament analògic, per mesuradors digitals amb lectura a distància. Segons el pla de reemplaçament vigent, el 31 de desembre de 2018 totes les llars del país hauran de disposar d’un d’aquests comptadors intel·ligents. Per aquest motiu, si encara no te l’han canviat, en els pròxims mesos la teva companya elèctrica es posarà en contacte amb tu per procedir a la substitució del comptador antic per un de digital.

Quin impacte té això sobre els consumidors? Has de saber que la substitució del teu antic comptador analògic per un comptador intel·ligent no té cap cost i la companyia elèctrica s’ha d’ocupar de tot. El procés de substitució és ràpid i t’avisaran prèviament perquè caldrà tallar el subministrament elèctric de la teva llar uns minuts mentre es canvia el comptador de la llum. En cas que encara tinguis el comptador dintre de casa o en una estança tancada amb clau de la comunitat, també hauràs de facilitar les claus o permetre’n l’accés als tècnics instal·ladors.

Malgrat que la substitució és gratuïta, sí has de tenir en compte que el lloguer mensual del comptador intel·ligent és una mica més car: uns 0,81 cèntims d’euro al mes en comparació amb els 0,60 euros al mes que costava el lloguer d’un comptador analògic. En cas que tinguis un comptador en propietat, el cost dels comptadors intel·ligents està al voltant de 100 euros.

Quins avantatges tenen els comptadors intel·ligents?

La substitució dels comptadors analògics per comptadors intel·ligents és una mesura que estan impulsant els governs de la majoria dels països desenvolupats per millorar l’eficiència energètica. A diferència dels comptadors antics, que registraven la lectura de forma local i al final del mes calia fer-la arribar al subministrador d’electricitat, els comptadors intel·ligents mesuren el consum i envien la informació en temps real a la companya elèctrica. Per tant, ja no caldrà que passi un tècnic de l’empresa elèctrica a llegir el comptador ni enviar la lectura.

Però aquest és només un dels nombrosos avantatges que tenen els comptadors intel·ligents:

  • Les lectures són més precises perquè es fan minut a minut.
  • La factura reflectirà sempre el teu consum real, sense estimacions.
  • Els comptadors intel·ligents no es poden manipular per defraudar la companya.
  • Si hi ha una avaria, la detecció i la reparació són més ràpides.
  • També podràs augmentar o reduir la potència contractada sense que vingui un tècnic.

Finalment, un altre benefici dels comptadors intel·ligents és que pots accedir a la informació sobre el teu consum d’energia. Només cal registrar-te a la pàgina de la teva companya elèctrica per veure en detall quanta electricitat gastes, a quines hores del dia, etc. Aquesta informació és molt útil per millorar l’eficiència energètica de la teva llar. Per exemple, t’ajuda a saber si et convé contractar una tarifa elèctrica amb discriminació horària entre el dia i la nit.

Per tant, tot i que encara tens temps fins a finals d’any per canviar el teu comptador, és possible que t’interessi fer-ho com més aviat millor per començar a gaudir dels avantatges dels comptadors intel·ligents, conèixer millor el teu consum i així poder estalviar en la factura.

Tens cap dubte sobre els comptadors intel·ligents? Contacta amb nosaltres i te’ls aclarim!

Publicacions recomanades