Quina diferència hi ha entre una comercialitzadora i una distribuïdora d’electricitat?

La distribuïdora d’electricitat fa arribar l’energia als consumidors, mentre que la comercialitzadora els hi ven. Però a qui has de reclamar si se’n va la llum?

Fer arribar l’electricitat a casa teva de manera que, quan prems un interruptor, s’encengui la llum, és un procés més complicat del que sembla. Hi intervenen tres tipus d’empreses: les productores, les distribuïdores i les comercialitzadores d’electricitat. Saps les diferències?

En general, quan ens referim a les empreses del sector elèctric parlem de “la companyia de la llum” en general. Però has de saber que això no és exacte, perquè hi ha diferents tipus de companyies elèctriques, cadascuna de les quals realitza unes funcions totalment diferents.

Això és d’aquesta manera des de 1997, any en què es va iniciar la liberalització del sector elèctric al nostre país. Fins aleshores, es tractava d’un mercat reglat en el qual el Govern fixava el preu de l’electricitat i un grapat de companyies elèctriques privades es repartien les diferents zones del país i s’ocupaven de generar, distribuir i comercialitzar l’electricitat.

Actualment ja no és així: el sistema s’ha obert per a introduir més competència que beneficiï als consumidors, i els antics monopolis regionals s’han dividit en empreses especialitzades que només realitzen una part del procés (generació, distribució o comercialització d’electricitat).

Tipus d’empreses elèctriques: generadores, distribuïdores i comercialitzadores

Per tant, en l’actualitat existeixen tres tipus de companyies:

  • Empreses generadores d’electricitat: produeixen energia amb diferents sistemes basats en fonts renovables (eòlica, hidroelèctrica, etc.) o no renovables (gas o carbó). Després venen aquesta energia al sistema elèctric nacional mitjançant un sistema de subhastes.
  • Empreses distribuïdores d’electricitat: la seva funció és recollir l’energia generada i transportar-la fins als consumidors (particulars o empreses). Per a fer-ho, han d’instal·lar i mantenir una xarxa elèctrica pròpia, a més de les connexions i comptadors dels immobles. 
  • Empreses comercialitzadores d’electricitat: compren a l’engròs l’energia que transporten les distribuïdores i la revenen al detall als consumidors (particulars o empreses). Aquesta és l’empresa a la qual contractes el subministrament elèctric i li pagues la factura mensual.

Com a consumidor, no pots escollir quina companyia generadora o distribuïdora vols que et subministri: et toca la que correspongui segons la teva zona. Però sí que pots escollir la teva empresa comercialitzadora d’electricitat, ja que aquesta part del mercat està liberalitzada.

Per augmentar encara més la confusió, les companyies del sector elèctric solen tenir filials diferents dedicades a cada faceta del negoci: generació, distribució i comercialització. Per exemple, el nostre grup Electra Caldense inclou entre d’altres les empreses Electra Caldense Distribució (una distribuïdora d’electricitat) i Electra Caldense Energia (una comercialitzadora).

Aleshores, amb quina empresa has de parlar si tens una avaria?

De manera que, quan ens referim a “la companyia elèctrica”, normalment volem dir la comercialitzadora, perquè és l’empresa amb la qual contractes el subministrament elèctric del teu habitatge o negoci, i a la que pagues la factura a final de mes. Tanmateix, com has vist la comercialitzadora només s’encarrega de donar la part final del servei (vendre’t l’electricitat).

En la següent taula de resum, pots veure amb quina empresa has de contactar en cada cas.

Consulta o gestió

Distribuïdora

d’electricitat

Comercialitzadora

d’electricitat

Contractar una nova connexió a la xarxa elèctrica (per exemple si t’has fet una casa) X
Contractar el subministrament elèctric X
Comunicar la lectura del comptador X
Reclamar si no estàs d’acord amb la factura de la llum X
Comunicar avaries (talls de llum, oscil·lacions en el corrent) X

Com saber quina és la teva distribuïdora d’electricitat

Per a esbrinar quina és la teva empresa comercialitzadora, només has de mirar qui t’envia la factura de la llum cada mes.

Però… com saber quina és la teva empresa distribuïdora d’electricitat? També ho posa a la factura, però no és fàcil de veure. T’has de fixar on diu “Identificació del punt de subministrament” o CUPS i veuràs un codi que identifica la teva companya distribuïdora d’electricitat (per exemple el codi CUPS de Electrica Caldense és ES0177).

I per a què serveix aquest codi?

Doncs per identificar la teva empresa distribuïdora d’electricitat, a la que hauràs de reclamar en cas que pateixis alguna avaria de la llum! I tu ja saps quina és la teva distribuïdora d’electricitat? Comenta a les xarxes socials.

Publicacions recomanades